2020. július 28., kedd

Okra - bámia mag - Jelenlegi ára: 200 Ft


Okra - bámia mag
Kertbe, virágládába, erkélyre, teraszra, kőedénybe, cserépbe.
Szegélynövénynek, vegyes ágyba, virágládába, erkélyre.
Vágott virágnak is alkalmas.
További termékeim:    Csodaszepviragok termékei a TeszVesz-Vatera piacterén
Kérlek, nézd meg a többi aukciómat is, hátha találsz még valami hasznosat, így a postaköltségen tudsz spórolni.
Az ár 5 db magra értendő.
OKRA - bámia
 
Jóllehet az egyiptomiak 4000 éve termesztik, nálunk újdonságnak számít. Az utóbbi évtizedekben a termesztése rohamosan terjed az Egyesült Államok déli részén, Bulgáriában és a volt Szovjetunió közép-ázsiai államaiban.
 
Az okra (bámia) (Abelmoschus esculentus L. ) a mályvafélék közé tartozik; félfás, elágazó szára 60-100 cm magasra nő meg. Virágai nagyok, sárga vagy narancssárga színűek, éjszaka nyílnak ki. Megtermékenyítésük után gyorsan kifejlődnek 25-40 cm hosszú, nyúlánk toktermései. Ezek igen gyorsan növekednek, és a virágzást követő 5-6 nap múlva már fogyaszthatók is. Magjai gömbölyűek, sötét zöldesbarna színűek; Görögországban és Cipruson a magjaiból olajat sajtolnak, illetve kávépótlóként hasznosítják.
Zsenge toktermését sokféleképpen lehet elkészíteni: levesnek, pörköltnek, lecsó módjára. Ebből készül a közismert bolgár givecs.
Az okra nem igényes a talajjal szemben, és a vízigénye is mérsékelt. Ezzel szemben igen sok melegre van szüksége. A magját állandó helyére kell vetni, mert az átültetést nehezen viseli el. A május végén elvetett magok június elején kelnek ki, és a növény a meleg, nyári napokon igen gyorsan fejlődik. A tokok szedését július végén lehet elkezdeni, és szüretelésük szeptemberig tarthat.
Egy tő okra 30-40 tokot terem.
Helyrevetéskor május közepén 50 cm körüli sortávolságra, egymástól 3-4 cm-re, 2-4 cm mélyre szórjuk a magokat. 5-4 leveles állapotban egyeléssel állítsuk be a tőtá-volságot.
Évközi munkái közül a legfontosabb az öntözés és a gyomtalanító kapálás. Nagyon fontos, hogy gyommentesen tartsuk a talaját, mert a gyomnövények sok vizet párologtatnak el.
Virágzás után 4-6 nappal kezdjük a szedését. Folyamatosan szedjük, mert a megöregedett termések értéktelenek. Magtermesztéskor hagyjuk a töveken a terméseket, és nyár végén, ősszel, éretten szedjük le. Túlérve a toktermések hosszanti irányba felhasadnak és kiszóródik a mag.
A ritkán előforduló lisztharmaton kívül különösebb kártevője, kórokozója nem ismert.
RECEPTEK
• Bámia paradicsommal
1 kg bámia, 1 evőkanál vaj, 1/2 kg paradicsom, só és bors.
Mossuk meg a bámiát, és vágjuk vékony szeletekre. Forrázzuk le a paradicsomot, húzzuk le a héját és vágjuk apró darabokra, majd a bámiával együtt fedő alatt fél óráig pároljuk. Tálalás előtt ráöntjük a sóval és borssal ízesített forró, olvasztott vajat.
 
• Főtt bámia
1 kg bámia, só, vaj, ecet, bors.
A zsenge bámiát hideg vízben jól megmossuk, majd lábasba tesszük, ráöntünkfél liter vizet, egy kávéskanálnyi sóval ízesítjük. Fedő alatt fél óráig főzzük, utána leszűrjük, hozzáadunk egy kávéskanálnyi vajat, egy evőkanálnyi ecetet és kevés fekete borsot. Ezt az okraételt köretként fogyasztjuk.
 
• Párolt bámia
1 kg bámia, 1 nagyfej vöröshagyma, 6 paradicsom, 1 evőkanál só, bors, vaj.
A zsenge bámiahüvelyt, a vöröshagymát és a héjától megtisztított paradicsomot felszeleteljük és a vajon, sózva, borsozvafél csésze vízzel puhára pároljuk. Szárnyasokhoz kitűnő köret.
Kérdezz nyugodtan, ha bármire kíváncsi vagy.
Köszönöm, hogy benéztél hozzám.

Jelenlegi ára: 200 Ft
Az aukció vége: 2020-07-29 07:16 .